LIPOVLJANI-NOVSKA VATROGASNI IZAZOV 2010 [ # ]

LIPOVLJANI

U organizaciji VZŽ Sisačko-Moslavačke, VZG Novska, VZG Garešnica i VZO Lipovljani 30. svibnja 2010. godine organizira se Vatrogasni izazov Lipovljani-Novska. Izazov je skup zadataka koji nastoje simulirati radnje i postupke sa kojima se susreću vatrogasci prilikom operativnog djelovanja. Zadaci -vježbe su osmišljeni na način da budu pristupačni svim kategorijama operativnih vatrogasca, a prilagođeni su uvjetima i mjestu izvršenja. Vježbe će se izvoditi na području grada Novske i općine Lipovljani sa pripadajućim naseljima, a završno okupljanje je u vatrogasnom domu DVD-a Lipovljani.Glavni pokrovitelj I Vatrogasnog izazova Lipovljani-Novska je tvrtka Vatropromet d.o.o. iz Zagreba.

PROVEDBA
U izazovu nastupaju vatrogasne postrojbe sa po 5 članova i jednim vozilom(auto, kombi, kamion) kojim obilaze točke izvođenja pojedinih zadataka. Natjecatelji su obavezni imati:
Radno odijelo komplet ili zaštitni kombinezon, a može i vatrogasno zaštitno odijelo, Kaciga, Rukavice.Visoke radne cipele, vatrogasne čizme.Ostalu osobnu i skupnu opremu osigurava organizator natjecanja, te je ista za sve ekipe.Ekipe dobivaju kartu sa redoslijedom izvođenja zadataka i mjestima radnih točaka koje će obilaziti vozilom. Okupljanje i start ekipa biti će u Lipovljanima, od dakle će se ekipe upućivati prema dobivenim kartama na ostale radne točke. Izazov se sastoji od 10 poznatih zadataka i jednog izazova iznenađenja. Zadaci se izvode prema niže navedenim uputama, koje će biti prezentirane i pojašnjene prije izvođenja svake vježbe od strane kontrolnog suca na mjestu radnje. Zadaci se moraju izvršavati sukladno pravilima struke, te se natjecatelji moraju pridržavati sigurnosnih uputa organizatora.

ZADACI-VJEŽBE

1.GAŠENJE POŽARA OTVORENOG PROSTORA
Oprema : 3. naprtnjače V25
Cilj vježbe- u što kraćem vremenskom razdoblju srušiti pomoću naprtnjače 12 PVC boca na različitim udaljenostima od linije gađanja
Opis vježbe- 2. vatrogasca pune naprtnjače vodom iz prirodnog izvora.
- Ostali natjecatelji(3 vatrogasca) napunjenim naprtnjačama s određene udaljenosti ruše PVC boce, vježba je gotova kada su sve boce porušene kao zamišljene mete i ekipa postrojena na liniji starta.

2. EVAKUACIJA UGROŽENIH OSOBA POMOĆU ČAMCA ZA SPAŠAVANJE
Oprema: čamac za spašavanje, vesla (4.kom.), prsluk za spašavanje na vodi (5.kom.)Cilj vježbe -u što kraćem vremenskom razdoblju evakuirati s jedne strane obale na drugu stranu obale 1. osobu pomoću čamca za spašavanje.Opis vježbe5 vatrogasca sa obučenim prslucima ulaze u čamac i 4. vatrogasca veslaju do druge strane obale i natrag nakon što u čamac s druge strane obale evakuiraju 1.ugrožene osobe. Vježba je gotova kada se ekipa koja je veslala i evakuirana osoba postroji na liniju starta.

3. IMOBILIZACIJA I PRIPREMA ZA TRANSPORT UNESREĆENE OSOBE
Oprema: osoba ( stvarna ) za vježbu imobilizacije određenih udova tijela ,longete ili priručne imobilizacijske letvice, prvi zavoj, trougle marame i obični zavoji u kompletu za prvu pomoć ( torbica za prvu pomoć ), plastična nosila (daska za izvlačenje unesrećenih osoba ).Cilj vježbe pravilan postupak pri zbrinjavanju i imobilizaciji udova unesrećene osobe i postavljanje iste na nosila za transport.Opis vježbe -Korištenjem opreme na raspolaganju treba sanirati opeklinu, te izvršiti imobilizaciju ozljede, a nakon toga unesrećenu osobu prenijeti na nosila i pripremiti za transport.Bodovanje Sukladno pravilima pružanja prve pomoći vježba se mora odraditi unutar 5 minuta, a boduje se vrijeme i kazneni bodovi ocjenom stručne osobe (10,20,30,40,50)

4. VEZIVANJE UZLOVA
Oprema: 6 kratkih užadi-zamki na gredi
-Tlačna cijev sa mlaznicom.Slike vezova(navez na mlaznicu, tesarski, križni, muški, vatrogasni izbavni, nepomična omča)
Cilj vježbe -u što kraćem vremenskom razdoblju svezati 6 uzlova prema priloženim slikama
Opis vježbe Uzlove odjednom može vezati 3 vatrogasca bez obzira na redoslijed ili količinu svezanih uzlova po članu. Po završetku vezanja vatrogasci se postrojava na liniju završetka i voditelj ekipe podiže ruku za kraj mjerenja vremena.
Vrijeme vježbe je maksimalno 3 minute
Bodovanje Nevezani ili nepravilni uzao je dodatnih 10 bodova po uzlu.

5. POSPREMA OPREME
Oprema: Vozilo sa opremom
Cilj vježbe -Raspoznavanje vatrogasne opreme i što kraćem vremenskom razdoblju utvrditi nepravilnosti-nedostatke opreme na vozilu.
Opis vježbe Na poligonu se nalazi vozilo kao na intervenciji te je počela posprema opreme. Opremu koja se nalazi okolo kamiona potrebno je vratiti u spremnike kamiona na mjesto gdje se nalazila prije početka intervencije. Cijevi moraju biti namotane i zavezane sa nosilicom. Oprema koja se nalazi oko kamiona je:
o 1 B cijevi nenamotana i nosač cijevi
o 1 C cijevi nenamotane i nosači cijevi
o 1 C cijev namotana
o 1 mlaznica univerzalna
o 1 mlaznica za srednju pjenu
o ključ za cijevi
o razdjelnica
Vrši se pregled opreme prema popisu opreme koji se nalazi na kamionu i utvrde se eventualne neispravnosti popisa(višak ili manjak opreme po spremnicima) koje se podcrtavaju na popisu.
Po izvršenom pregledu ekipa se postrojava za završetak vježbe na liniju završetka, a u vježbi sudjeluje cijela ekipa.
Bodovanje Svaki neutvrđeni nedostatak ili nepravilnost 10 bodova
Svu navedenu opremu za korištenje osigurava organizator i ista će se nalaziti na određenom punktu za vježbanje.

6. VATROGASNA KUGLANA
Oprema: 9 čunjeva za kuglanje
Cilj vježbe -u što kraćem vremenskom razdoblju srušiti pomoću cijevi čunjeve
Opis vježbe Na poligonu se nalazi 9 čunjeva koje je potrebno srušiti bacanjem vatrogasne cijevi. Cijevi se bacaju prema čunjevima ispod žice(užeta) kroz koju „prolazi“ struja. Prilikom bacanja, žica-odnosno uže ne smije se dodirnuti. U koliko se dodirne, eventualno srušeni čunjevi tim izbacivanjem neće se priznati. Mjeri se vrijeme rušenja zadnjeg čunja. Bačena cijev se povlači u nazad iz žice, te namata za ponovno bacanje. U vježbi sudjeluje 5 vatrogasaca.
Bodovanje Vrijeme izvođenja vježbe maksimalno 5 min.

7. HVATANJE LOPTI
Oprema: 5 lopti
2 čaklje
Pojas za spašavanje sa užetom
3 prsluka za spašavanje
Cilj vježbe Izvaditi lopte iz vodotoka
Opis vježbe U vodotok rijeke se ubacuje 5 lopti koje je potrebno uloviti nabacivanjem pojasa za spašavanje i privlačenjem do obale. Pojas baca 1 član, dok druga dva člana pomoću čaklji sprečavaju odlazak lopti van dometa pojasa za spašavanje. U koliko lopta pobjegne i dođe do graničnika vraća se na početak vodotoka dok se ne uhvati. Vrijeme se mjeri dok se ne izvadi i posljednja lopta odnosno maksimalno 10 minuta.
Nepravilnosti -Zabranjeno ulaženje u vodu

8. RUŠENJE METE BRENTAČUM (VP15)
Oprema: 2 brentaće
6 meta
2 kanta
Cilj vježbe -Srušiti mete pomoću brentaća
Opis vježbe4 vatrogasca(2 u grupi) izvode vježbu sa brentaćama. Nalaze se na liniji starta sa po jednom praznom kantom. Nakon starta odlaze napuniti kante vodom iz priručnog spremnika, pune brentaće i ruše meta sa stalaka.
Po završetku vježbe ekipa se postrojava na liniju starta.
Nepravilnosti -Vrijeme izvođenja vježbe

9. GAŠENJE POŽARA OSOBNOG AUTOMOBILA
Oprema: 3 B cijevi
3 C cijevi
Plankir
međumješalica
karnister sa 10 litara pjenila
Mlaznica za srednju pjenu
2 zaštitna odijela
Cilj vježbe -Ugasiti požar osobnog auta pomoću pjene
Opis vježbe -Potrebno je izvršiti postavljanje opreme za gašenje pjenom(2B cijevi, razdjelnica , međumješalica, 2 C cijevi) i ugasiti požar auta. Voda se dobiva iz hidranta.
Po završetku vježbe-gašenja ekipa se postrojava na liniju starta.
Nepravilnosti -Vrijeme izvođenja vježbe

10. NAPUŠTANJE OPASNOG PROSTORA
Oprema: 2 izolacijska aparata
1 cijevna pruga
Prepreke
Cilj vježbe -Napustiti požarom ugrožen prostor
Opis vježbe -Grupa za gašenje opremljena izolacijskim aparatom na leđima i onemogućenim gledanjem postavlja se na kraj cijevne pruge koja prolazi kroz prostorije u objektu. Nakon starta grupa prati cijevnu prugu, prelazi i zaobilazi prepreke, te napušta opasan prostor.
Završetku vježbe je vrijeme izlaska oba vatrogasca iz prostora.
Nepravilnosti -Prostor moraju napustiti zajedno, odnosno pri kretanju ne smiju se međusobno odvojiti više od 2 metra.

11. VJEŽBA IZNENAĐENJA

31.05.2010. ...21:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  • Pierce CAFS.

    vzo1993@gmail.com

    Image and video hosting by TinyPic
    Pierce CAFS.

    IZVJEŠĆE O POŽARIMA

    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic
    Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja

    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic29.09.2012.
    INOVATIVAN HRVATSKI PROIZVOD--- ROLLWAGON
    ZAGREB: Predstavili bismo Vam novi i inovativan hrvatski proizvod namijenjen vatrogascima - RollWagon. Radi se o multifunkcionalnom uređaju za brzo i jednostavno namatanje i transport vatrogasnih cijevi širine od 50 – 180 mm i dužine do 30 m. Malih je dimenzija i težine, pogodan za ugradnju u sva vatrogasna vozila. Dimenzije: 700 x 400 mm .......Težina: 10 kg
    Rollwagon možete pogledati …. OVDJE
    Rollwagon u akciji pogledajte …. OVDJE
    Molimo komentirajte! Hvala. Za sve info i upite obratite nam se putem e-maila ili na br. 091/5086211!

    Image and video hosting by TinyPic03.12.2011.12:00|
    UVOĐENJE BROJA 193
    ZAGREB:- Sukladno preporukama Europske unije, većina europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koristi kratke kodove koji počinju znamenkom 1, po uzoru na 112. Također, brojevi koji počinju znamenkom „9“ koriste se za podatkovne usluge.No, treba podsjetiti da mobilni uređaji koji su proizvedeni prije srpnja 2007. godine ne pružaju mogućnost biranja brojeva hitnih službi bez prethodnog utipkavanja broja županije. Upravo iz tog razloga Vijeće HAKOM-a donijelo je 09. prosinca 2009. godine Plan numeriranja RH. Tim je planom omogućena rezervacija kratkih kodova, odnosno brojeva 192, 193, 194, 155 i 1987 za buduće potrebe hitnih službi policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i pomoći na cestama. Slijedom navedenog, od 01. prosinca 2011. godine implementiran je novi žurni broj 193 za poziv prema vatrogascima, no u prijelaznom razdoblju i dalje će u funkciji biti stari broj 93 i to slijedećom dinamikom:
    - od dana implementacije do 03. prosinca 2012. godine brojevi 93 i 193 koristiti će se paralelno.
    - od dana 03. prosinca 2012. godine prilikom pozivanja broja 93 korisnici će biti upozoreni govornom porukom da je broj 93 neaktivan te da je usluga „Vatrogasci“ dostupna na broju 193.
    - od dana 02. siječnja 2014. godine broj 93 se u potpunosti gasi (uključujući i govornu poruku); prestaje paralelan rad i ostaje aktivan samo broj 193.



    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic
    …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2012/

    SIJEČANJ 2013

    Image and video hosting by TinyPic05.01.2013.16:00|
    4. ZIMSKI KUP DVD-a JOHOVAC
    JOHOVEC:- DVD Johovec organizira 4. Zimski kup DVD-a Johovec u spajanju usisnog voda 05.01.2013. godine u 16:00 sati u školsko-sportskoj dvorani u Križu …. RASPIS

    TRAVANJ 2013

    Image and video hosting by TinyPic06.04.2013.11:00|
    3. MEĐUNARODNA UTRKA VATROGASACA
    MALI LOŠINJ:- Javna vatrogasna postrojba grada Mali Lošinj organizira 3.Međunarodnu utrku vatrogasaca
    na 8 km u park šumi Čikat. Subota, 06.04.2013.godine, 11 sati …. RASPIS

    Image and video hosting by TinyPic
    KUP

    Image and video hosting by TinyPic
    19.01.2013.
    DVD Antin (osječko-baranjska)
    DVD Podevčevo (varaždinska)
    02.02.2013.
    DVD Strmec (zagrebačka)
    DVD Kotoriba (međimurska)
    09.02.2013.
    DVD Donji Mihaljevec (međimurska)
    16.02.2013.
    DVD-a Sveta Marija (međimurska)
    23.02.2013.
    DVD Donji Vidovec (međimurska)
    02.03.2013.
    DVD Sveta Nedelja (zagrebačka)
    09.03.2013.
    DVD Rakitje (zagrebačka)
    DVD Galgovo (zagrebačka)
    16.03.2013.
    DVD Kerestinec (zagrebačka)
    17.03.2013.
    DVD Donja Dubrava (međimurska)
    06.04.2013.
    VZG Samobor (zagrebačka)
    13.04.2013.
    VZG Sveta Nedelja (zagrebačka)




    VATROGASNE OZNAKE

    HRVATSKA
    Pierce CAFS.

    SLOVENIJA
    Pierce CAFS.



    Image and video hosting by TinyPic

    Pierce CAFS.Vatrogasna himna
    Pierce CAFS.Hrvatska himna

    IP

    VATROGASNA REAGIRANJA

    Dopis poslan ministru unutarnjih poslova vezan uz problematiku vatrogastva
    23.svibanj 2012.
    Poštovani ministre,
    sukladno zaključcima sa sastanka održanog 15. svibnja 2012. u Ministarstvu unutarnjih poslova, dostavljam Vam prijedloge u svezi mogućih rješenja triju problema koje smo raspravili na navedenom sastanku, i to:
    - Moguće izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu
    - Donošenje pravilnika iz Zakona o vatrogastvu
    - Provedba stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.... pročitaj više

    24. sjednica Vlade Republike Hrvatske
    03.svibanj 2012.
    Prijedlog odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2012. godini
    .... pročitaj više

    Pierce CAFS.

eXTReMe Tracker
free counters