PREMA JADRANU KREĆE 70 NOVIH VATROGASNIH VOZILA [ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Glavni vatrogasni zapovjednik pojačava zaštitu najugroženijih područja. Sve što Hrvatska ima trenutno je ispravno za borbu s požarima. Uz 12 kanadera i zračnih traktora, na 24 dodatne baze idu nove postrojbe i oprema .

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin potvrdio je u petak Vjesniku da krajem ovog mjeseca na priobalje kreću dodatne vatrogasne snage. Nova oprema i sedamdesetak vatrogasnih vozila prebacuju se zajedno s gasiteljima na 24 lokacije. Ponajprije na otoke za koje vatrogasci procjenjuju da bi se ove sezone mogli biti na najvećem udaru požara.

Jurin procjenjuje da će najosjetljivije područje ovo će ljeto biti otoci srednje i južne Dalmacije. Posebno visoka opasnost od požara očekuje se i na zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode te na poluotoku Prevlaci. "Puno nam je jeftinije ojačati na ovaj način snage na terenu. Prebacit ćemo kompletnu logistiku, što naravno košta, ali se i vrlo brzo isplati. Te postrojbe su sposobne same pogasiti i brzom intervencijom zaštiti ljude i imovinu", objašnjava Jurin.

Prema njegovim riječima,svakih 15 dana u dodatnim bazama radit će se rotacije, a ako se pokaže da za to ima potrebe, one će se nastaviti i u listopadu.Vremenske prilike, uz obilje oborina, omogućile su vatrogascima da mjesec dana odgode punu spremnost.- "Imamo najave da bi mjesec kolovoz mogao biti natprosječno topao, a to za nas vatrogasce znači da nas čeka visoka opasnost od požara i puno posla«, upozorava Jurin.Ove godine visoko raslinje je dodatna prijetnja zbog koje bi sezona mogla potrajati i dulje nego što je to uobičajeno.

- "Trava je već natprosječno visoka, a dobro se zna da se po njoj požar najbrže prenosi i širi. Visoka suha travu donosi nam dodatne nevolje", upozorava Glavni zapovjednik.Već standardno, požari na miniranim područjima se teže gase jer je vatrogascima zapravo onemogućen pristup.

- "Tu moramo mijenjati taktiku. Imamo najnovije karte Hrvatskog centra za razminiranje, a poslali smo ih i svim županijskim zapovjednicima«, objašnjava Jurin. Na terenu su i kontakt osobe HCR-a koje zapovjednik vatrogasne postrojbe može pozvati da se uključi u intervenciju ako je to potrebno.Osim toga, predstavnici hrvatskog vatrogastva sastali su se ovaj tjedan u Sarajevu sa bosansko-hercegovačkim kolegama. Prema međudržavnom sporazumu, hrvatski vatrogasci mogu ući deset kilometara u prostor susjedne države, uz prethodnu najavu.

»Radi se o području koje je također dijelom minski sumnjivo. Na nekim mjestima ne znamo prilazne puteve pa smo na sastanku u Sarajevu tražili da nam se osiguraju kontakt osobe s kojima i to možemo provjeriti«, kaže Jurin.Prema njegovim riječima, sve hrvatske vatrogasne letjelice su u potpunosti spremne.- "Sve što hrvatska ima u ovom trenutku je ispravno za borbu s požarima. Uz šest kanadera, šest zračnih traktora, četiri, a po potrebi i više helikoptera, pojačat ćemo se i sa sedamdesetak novih vatrogasnih vozila«, tvrdi Jurin.

Sustav vatrogastva gradi se od 1993., od ove godine jači je za jedan kanader i još dvije dodatne vatrogasne lokacije, Lovinac i Oklaj.- "Jači smo za iskustvo, a sve ostalo su već dobro poznati standardi. Imamo posebne postupke koji se uvježbavaju pa je tako bilo i ovaj put«, poručuje Jurin, dodajući kako ne postoje dva ista požara. Svaki je poseban, drugačiji i traži različit pristup gašenju.Upozorava kako je već navikao da se o vatrogastvu priča samo u sezoni, u tri ljetna mjeseca.- "To je naš posao cijele godine. Ovo su samo pojačane mjere za jedan dio naše zemlje. Cijeli sustav je postavljen tako da ćemo i ovo ljeto biti jedna vatrogasna postrojba od Pule do Dubrovnika, koja se koordinira samo sa jednoga mjesta, iz Divulja«, zaključuje Vjesnikov sugovornik.

Vojni specijalci obučeni za najteže akcije
Tim vojnih specijalaca prošao je prije nekoliko dana zajedničku obuku s vatrogascima Državne interventne postrojbe te pripadnicima Gorske službe spašavanja. U Divuljama su, koristeći dva vojna helikoptera Mi-8 MTV, uvježbavali zajedničko djelovanja u najzahtjevnijim akcijama spašavanja osoba ugroženih požarom. Tim Bojne za specijalna djelovanja HV-a uvježban je i za krizne situacije u kojima se izvlači posada iz srušene letjelice u moru. Riječ je o intervenciji kod koje, nakon dolaska na mjesto nesreće, specijalci iskaću iz helikoptera u more i izvlači unesrećene uz pomoć pojasa ili posebne košare za izvlačenje unesrećenika. Pripadnici HGSS-a proveli su obuku vatrogasaca DIP-a, koji su usavršili vještine desantiranja, odnosno spuštanja užetom iz helikoptera. Za potrebe moguće evakuacije civila i spašavanje vatrogasaca iz opožarenog područja i ove sezone Hrvatska na rapolaganju ima helikoptere Oružanih snaga.

Četiri "zlatna sata"
Kod većeg dijela javnosti prošlog se ljeta stvorio dojam kao da na našem priobalju gotovo da i nije bilo većih požara. Statistika, međutim, pokazuje posve drugačiju sliku. Na otvorenom prostoru lani je gorjelo više od 2100 puta. Vatrogasci kažu da su njihove pravodobne intervencije ključni razlog zbog kojeg nijedan požar nije eskalirao niti poprimio razmjere velikih ili katastrofalnih. Još važnije, nitko nije stradao i nijedna građevina nije oštećena. "Nama vatrogascima važan je podatak da je više od 90 posto prošlogodišnjih požara ugasili unutar četiri sata", kazao je Vjesniku Mladen Jurin, napominjući kako je unutar tog vremena požar uočen, angažire su potrebne snage a onda i ugašen. Čak 88 posto od svih prošlogodišnjih požara nije se proširilo na površinu veću od pet hektara.
vjesnik

19.06.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  • Pierce CAFS.

    vzo1993@gmail.com

    Image and video hosting by TinyPic
    Pierce CAFS.

    IZVJEŠĆE O POŽARIMA

    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic
    Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja

    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic29.09.2012.
    INOVATIVAN HRVATSKI PROIZVOD--- ROLLWAGON
    ZAGREB: Predstavili bismo Vam novi i inovativan hrvatski proizvod namijenjen vatrogascima - RollWagon. Radi se o multifunkcionalnom uređaju za brzo i jednostavno namatanje i transport vatrogasnih cijevi širine od 50 – 180 mm i dužine do 30 m. Malih je dimenzija i težine, pogodan za ugradnju u sva vatrogasna vozila. Dimenzije: 700 x 400 mm .......Težina: 10 kg
    Rollwagon možete pogledati …. OVDJE
    Rollwagon u akciji pogledajte …. OVDJE
    Molimo komentirajte! Hvala. Za sve info i upite obratite nam se putem e-maila ili na br. 091/5086211!

    Image and video hosting by TinyPic03.12.2011.12:00|
    UVOĐENJE BROJA 193
    ZAGREB:- Sukladno preporukama Europske unije, većina europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koristi kratke kodove koji počinju znamenkom 1, po uzoru na 112. Također, brojevi koji počinju znamenkom „9“ koriste se za podatkovne usluge.No, treba podsjetiti da mobilni uređaji koji su proizvedeni prije srpnja 2007. godine ne pružaju mogućnost biranja brojeva hitnih službi bez prethodnog utipkavanja broja županije. Upravo iz tog razloga Vijeće HAKOM-a donijelo je 09. prosinca 2009. godine Plan numeriranja RH. Tim je planom omogućena rezervacija kratkih kodova, odnosno brojeva 192, 193, 194, 155 i 1987 za buduće potrebe hitnih službi policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i pomoći na cestama. Slijedom navedenog, od 01. prosinca 2011. godine implementiran je novi žurni broj 193 za poziv prema vatrogascima, no u prijelaznom razdoblju i dalje će u funkciji biti stari broj 93 i to slijedećom dinamikom:
    - od dana implementacije do 03. prosinca 2012. godine brojevi 93 i 193 koristiti će se paralelno.
    - od dana 03. prosinca 2012. godine prilikom pozivanja broja 93 korisnici će biti upozoreni govornom porukom da je broj 93 neaktivan te da je usluga „Vatrogasci“ dostupna na broju 193.
    - od dana 02. siječnja 2014. godine broj 93 se u potpunosti gasi (uključujući i govornu poruku); prestaje paralelan rad i ostaje aktivan samo broj 193.



    Image and video hosting by TinyPic
    Image and video hosting by TinyPic
    …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2012/

    SIJEČANJ 2013

    Image and video hosting by TinyPic05.01.2013.16:00|
    4. ZIMSKI KUP DVD-a JOHOVAC
    JOHOVEC:- DVD Johovec organizira 4. Zimski kup DVD-a Johovec u spajanju usisnog voda 05.01.2013. godine u 16:00 sati u školsko-sportskoj dvorani u Križu …. RASPIS

    TRAVANJ 2013

    Image and video hosting by TinyPic06.04.2013.11:00|
    3. MEĐUNARODNA UTRKA VATROGASACA
    MALI LOŠINJ:- Javna vatrogasna postrojba grada Mali Lošinj organizira 3.Međunarodnu utrku vatrogasaca
    na 8 km u park šumi Čikat. Subota, 06.04.2013.godine, 11 sati …. RASPIS

    Image and video hosting by TinyPic
    KUP

    Image and video hosting by TinyPic
    19.01.2013.
    DVD Antin (osječko-baranjska)
    DVD Podevčevo (varaždinska)
    02.02.2013.
    DVD Strmec (zagrebačka)
    DVD Kotoriba (međimurska)
    09.02.2013.
    DVD Donji Mihaljevec (međimurska)
    16.02.2013.
    DVD-a Sveta Marija (međimurska)
    23.02.2013.
    DVD Donji Vidovec (međimurska)
    02.03.2013.
    DVD Sveta Nedelja (zagrebačka)
    09.03.2013.
    DVD Rakitje (zagrebačka)
    DVD Galgovo (zagrebačka)
    16.03.2013.
    DVD Kerestinec (zagrebačka)
    17.03.2013.
    DVD Donja Dubrava (međimurska)
    06.04.2013.
    VZG Samobor (zagrebačka)
    13.04.2013.
    VZG Sveta Nedelja (zagrebačka)




    VATROGASNE OZNAKE

    HRVATSKA
    Pierce CAFS.

    SLOVENIJA
    Pierce CAFS.



    Image and video hosting by TinyPic

    Pierce CAFS.Vatrogasna himna
    Pierce CAFS.Hrvatska himna

    IP

    VATROGASNA REAGIRANJA

    Dopis poslan ministru unutarnjih poslova vezan uz problematiku vatrogastva
    23.svibanj 2012.
    Poštovani ministre,
    sukladno zaključcima sa sastanka održanog 15. svibnja 2012. u Ministarstvu unutarnjih poslova, dostavljam Vam prijedloge u svezi mogućih rješenja triju problema koje smo raspravili na navedenom sastanku, i to:
    - Moguće izmjene i dopune Zakona o vatrogastvu
    - Donošenje pravilnika iz Zakona o vatrogastvu
    - Provedba stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.... pročitaj više

    24. sjednica Vlade Republike Hrvatske
    03.svibanj 2012.
    Prijedlog odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2012. godini
    .... pročitaj više

    Pierce CAFS.

eXTReMe Tracker
free counters